zaterdag 15 december 2012

Fryske sûkerbôle (Fries suikerbrood)


"Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries"
Dat versje kent bijna iedereen wel heel van uit de verte, maar het uitspreken is voor heel veel mensen toch nog moeilijk. Het betekent overigens boter, brood en groene kaas, wie dat niet kan uitspreken is geen oprechte Fries.
Gelukkig kunnen we wel allemaal fries suikerbrood maken!! Ik had al menig recept voor suikerbrood geprobeerd en heb zelf het een en ander wat aangepast. Onderstaand recept is voor mij het perfecte suikerbrood!

Ingrediënten:
- 1,5 deciliter melk
- 1 zakje gist
- 1 theelepel zout
- 20 gram boter
- 10 gram suiker/kaneel mix
- 350 gram bloem
- 3 eetlepels gembersiroop
- 1 ei
- 2,5 theelepels kaneel
- 150 gram witte kandij suiker
- nog wat extra suiker/kaneel mix

Bereiding:
Verwarm de melk tot maximaal 30 graden Celsius. Roer de 10 gram suiker/kaneel mix en de gist erdoor en laat 10 minuten staan. Zeef bloem en zout en voeg het gistmengsel, gembersiroop, gesmolten boter en bijna 1 losgeklopt ei toe (1 eetlepel achterhouden). Goed kneden tot een bolletje en dan ongeveer
5 minuten laten rusten. Daarna nog eens 10 minuten goed doorkneden.
45 minuten laten rijzen onder een vochtige doek. Een broodblik (25cm) insmeren met boter en van binnen bestrooien met wat witte kandij suiker en/of nog wat suiker/kaneel mix. Het deeg heel even doorkneden en de 150 gram witte kandij samen met 2,5 theelepel kaneel door het deeg mengen. In het bakblik leggen en 30 minuten laten rijzen. Bestrijken met de rest van het ei en nog wat extra suiker/kaneel mix eroverheen strooien. Het brood ongeveer 30 minuten bakken in een oven van 200 graden Celsius (hetelucht 180 graden Celsius).

"Lekker ite!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!