zondag 26 februari 2012

Limburgs Zuurvlees (of: Zoersjas)


Zuurvlees is een typisch Limburgs streekgerecht dat in zowel Nederlands als Belgisch Limburg wordt gegeten. Het lijkt wat op stoofvlees en hachee, maar is iets zuurder en zoeter.
In elke frituur is wel een portie zuurvlees bij de frieten te bestellen.
Met carnaval wordt er overal in Limburg zuurvlees gegeten, dat is traditie.

Benodigdheden:
- 1 kilo rundvlees, in blokken gesneden
- 3 grote uien, grof gesneden
- 3 Laurier blaadjes
- 5 kruidnagels
- zout en peper
- Limburgse stroop naar smaak
- 1/2 cup bruine azijn
- beetje maizena

Bereidingswijze:
Braad het vlees in 'n mengsel van olie en boter, de blauwe damp moet er afkomen!
De uien worden apart bruin gebraden. Dan gaan de uien bij het vlees, daar wordt dan water bij gedaan totdat het vlees net "onder" staat en een halve cup azijn (bruine) toegevoegd.
Voeg de laurierbladen en de kruidnagels toe.
Wat zout en peper er bij, en dan, gedekt, lekker laten trekken voor 'n paar uurtjes op 'n lage vlam. Vlak voor het opdienen, wordt het zuurvlees aangemaakt met wat stroop en maizena en 'n beetje water, 'n lepel suiker er bij,en klaar is kees. Natuurlijk moet dit gerecht, per traditie, met frieten en appelmoes opgediend worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie!