maandag 5 september 2011

Tien staps 'Egg Stuffed Fatty'

Door: Jeroen

Deze zomer heb ik mijn eerste echte bbq aangeschaft. In de hoek van mijn tuin staat al jaren een betonnen gamma-bbq waarop ik eens in de zoveel tijd wat sateetjes, worstjes en hamburgers stond te grillen, maar dit jaar heb ik mezelf getrakteerd op een Weber One-Touch. Het echte barbecueën kon beginnen.

Alles wat ik tot nu toe heb bereid is dan ook steeds weer een 'first off'. Soms met wat mindere resultaten maar regelmatig ook met groot succes. Afgelopen weekend, waarschijnlijk de laatste stuiptrekking van onze 'so called' zomer, besloot ik om een Fatty te maken. Deze was zo goed gelukt dat ik er niet meer onder uit kwam, daar moest over geblogd worden vond Freek. Vanavond hebben we toegang geregeld en ben ik er maar eens voor gaan zitten. I Hope you like it.

Na wat speurwerk op verschillende barbecue sites en forums kwam ik tot de volgende ingrediënten:

 • 1 pond half om half gehakt.
 • 250 gram ontbijtspek.
 • 3 plakjes cheddar.
 • 4 gekookte eieren (maat s).
 • Bbq rub (ik heb een kant en klare gebruikt).
 • Bbq saus (b.v. missisisippi sweet 'n spicy).
 • Hot Saus (b.v. Sriracha).

Als een soort Ikea bouwtekening heb ik een foto rapportage gemaakt van de assemblage. Voor de ervaren Weberaars is dit waarschijnlijk gesneden koek maar ik vond het wel leuk om mijn eerste poging vast te leggen voor het nageslacht.

Stap 1: Kook de eieren en leg alle ingrediënten klaar (controleer net als bij een echte Ikea Fåtty of er niets ontbreekt).

Egg Stuffed Fatty  Stap 2: Doe het gehakt in een grote zip-lock-zak en rol het met een deegroller uit tot een mooie dunne plak.

Egg Stuffed Fatty

Stap 3: Vlecht van de bacon een mat, groot genoeg om de plak gehakt te kunnen omwikkelen. Deze stap vergt iets meer handigheid dan de voorgaande, maar voor iedereen met ten minste één rechter hand moet dit met wat geduld prima te doen zijn.

Egg Stuffed Fatty

Stap 4: Bestrooi de bacon weave met de rub. Pas op dat je niet overkruid, het word al gauw veel te zout.

Egg Stuffed Fatty

Stap 5: Snijd de zip-lock zak met het gehakt langs de randen open en leg het in het midden op de bacon weave. Voor een extra mooi resultaat draai je de plak gehakt 45 graden ten opzichten van de spek mat.

Egg Stuffed Fatty

Stap 6: Bestrijk het gehakt met de bbq saus. Leg hierop de plakken cheddar. Bestrijk de cheddar vervolgens met de Sriracha saus en leg daarop de (gepelde) eieren. Maak het geheel af met wat vers gemalen zwarte peper.

Egg Stuffed Fatty

Bouw stap 7: Vouw het gehakt voorzichtig dicht. Voorkom scheuren en bewerk de naden met een glaceermes totdat alles goed gesloten is. Neem de tijd, het zou zonde zijn als de kaas en sauzen er uit zouden lopen.

Egg Stuffed Fatty

Stap 8: Vouw de bacon weave om het gehakt. Probeer het zo strak mogelijk te trekken zonder de weave te beschadigen. Dat helpt de boel straks goed bij elkaar houden. De Fatty is nu helemaal voorbereid en weegt ondertussen ruim een kilo. Pak hem in vershoudfolie en laat hem dan een paar uur opstijven in de koelkast.

Egg Stuffed Fatty

Stap 9: Prepareer je barbecue voor indirect grillen en leg de Fatty boven een lekbak op het grillrooster. Geniet van een biertje en laat de barbecue zeker 75 minuten met rust. Bij een kerntemperatuur van 70 graden C is hij gaar. Laat het vlees nog even een paar minuutjes rusten.

Egg Stuffed Fatty

Stap 10: Na een minuut of tien rust is de Fatty klaar om te trancheren. Vergeet je fotocamera niet.

Egg Stuffed Fatty

Ik heb mijn Fatty opgediend samen met de Grilled Potato Salad van de BBQ Pit boys Founding Chapter.

Egg Stuffed Fatty met Grilled Potato Salad

Heb jij foto's van jouw Fatty creaties online geplaatst? Copier de links hieronder in een reactie. Ik ben benieuwd hoe jullie ze maken.

4 opmerkingen:

 1. Beautiful Freek. My mouth is watering already.
  -Rueben-

  BeantwoordenVerwijderen
 2. All the credits for the Egg Stuffed Fatty goes to my BBQ Partner in crime Jeroen, doesn't it look great?

  Jeroen is also member of the BBQ Pitboys Oss and he brews his own beer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. It's a beautiful fatty Freek! Nice job!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thanks Rueben. I'll grill on up for you next time you visit Freek ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!