zondag 18 september 2011

Amerika en BBQ

Door: Freek


Het is mooi om te zien dat het "echte" BBQ-en in Nederland steeds meer voeten in de aarde begint te krijgen.
Het zijn niet meer de standaard worstjes en de saté die altijd veel te snel boven veel te hete kolen worden gegrilt tot ze zwart verbrand zijn.
(en alle gasten maar zeggen, "geeft niets hoor, het is heerlijk!")

Het "echte" serieuze BBQ-en vind zijn oorsprong in Amerika.


Lang geleden, nog voor de oprichting van de staten, hielden de inheemse bewoners van Amerika al van BBQ.
De indianen van de Pacific Northwest regen hele zalmen aan cedar houten stokken en roosterden deze bij een vuurtje.


De pioniers van Amerika ontdekten een land vol met wilde dieren, rivieren en baaien vol met vis en grote wouden met hickory en eikenhout, welke als brandstof voor het bereiden van vlees en vis kon worden gebruikt.

Spaanse "vaqueiros" (cowboys) migreerden naar het noorden van Mexico,
zij grilden steaks over mesquite hout en bereidden hele geiten aan het spit
boven vuur.


In wat later bekend werd als het Amerikaanse zuiden, werden hele varkens boven een gat in de grond met daarin verkoolde boomstammen bereid.
Zo zijn de originele "pit barbecues" ontstaan.


In de kolonie Virginia werd in één van de eerste grondwetten een verbod opgelegd om met open vuur eten te bereiden. Destijds was men geobsedeerd door het roken van vlees boven open vuur.
George Washington schreef in zijn memoires vaak over BBQ.
Toen Abraham Lincoln zijn ouders trouwden werd dit gevierd met een groots BBQ festijn!


Het was Henry Ford (jawel, "de" Henry Ford!) die de BBQ briketten uitvond en er voor het eerst mee werkte.


Amerikaan George Stephen, werknemer van the Weber Brothers Metal Works
te Illinois, zaagde een metalen boei doormidden, boorde daar wat luchtgaten in
en bevestigde daar drie metalen poten aan. Zo is de Weber-ketel BBQ ontstaan, 's werelds meest bekende BBQ.


BBQ-en bestaat al heel lang en wordt in veel landen van de wereld beoefend.
Veelal grilt men het vlees direct boven het vuur en in sommige landen rookt men ook het vlees. Amerika ontwikkelde tradities in beide methodes.

Gegrilde specialiteiten reiken van de California tri-tip tot de Texas T-bone
en de "Sheboygan brats" (gegrilde braadworst uit Wisconsin).

De bekende hamburger werd voor het eerst geserveerd in 1834, in het Delmonico's restaurant te New York en werd verkocht voor 10 dollarcent.



De amerikaanse culinaire revolutie van de jaren 80 zorgde ervoor dat in veel restaurants gebruik werd gemaakt van een BBQ boven open vuur,
zo ontstonden er nieuwe BBQ klassiekers, van gegrilde artisjokken
tot oesters en pizza.

"Real american BBQ" ofwel het echte amerikaanse BBQ-en,
staat wereldwijd bekend als de klassieke BBQ.
Vlees wordt volgens de low & slow methode bereid boven een rokend vuur.

Zo zijn er tal van klassieke BBQ gerechten ontstaan, Pulled Pork, Texas Brisket, Memphis Baby Back Ribs, Kansas City Smoked Spareribs en Beef Ribs.
Elke regio heeft zijn eigen specialiteit.

Carolina Pork is fijn gesneden varkensvlees, in een peperig azijnachtige
BBQ saus.
Memphis Ribs zijn dik, met een korst van kruiden.
Alabama barbecued chicken is kip in een witte BBQ saus van mayonaise en azijn en wordt nergens anders ter wereld zo gemaakt.

Wie anders dan een Amerikaan zou een beercan chicken (bierblik kip)
bedacht kunnen hebben?


Als man hoor je in Amerika een echte BBQ te hebben, hoe groter hoe beter!
Van elke gelegenheid om te kunnen grillen wordt dan ook gebruik gemaakt,
van verjaardag tot superbowl. En geef ze eens ongelijk!
BBQ-en brengt altijd gezelligheid en sfeer, dat is algemeen bekend.
Lekker eten en goed gezelschap daar gaat het toch allemaal om?


Barrack Obama at the White House BBQ:

BBQ Pitboys Oss at the Pitboys Meating:

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie!