vrijdag 5 augustus 2011

Ribs volgens de 3-2-1 methode

Door: Freek


Op mijn watersmoker heb ik al vaak ribs gemaakt maar eigenlijk nog nooit volgens de 3-2-1 methode.
Ik had er wel al vaak over gehoord en veel enthousiaste verhalen over gelezen dus dat moest ik zelf toch ook eens proberen.

Ik heb deze methode uitgetest op een watersmoker waar de temperatuur netjes constant tussen de 225F en 250F blijft.
Je kunt deze methode ook toepassen op een normale BBQ met gesloten deksel (Weber), het vergt dan wel wat meer aandacht en expertise om de temperatuur constant en zo laag mogelijk te houden.


De 3-2-1 methode werkt als volgt:
3: Eerst laat je de ribs 3 uur rustig "smoken" op het grillrek,
om het uur "mob" je even wat van je favoriete BBQ-saus erover.
Voeg eventueel een klein beetje rookhout toe zodra je begint.

2: Daarna verpak je de ribs in aluminiumfolie en leg je ze terug op het grillrek om ze vervolgens nog 2 uur rustig te laten liggen.

1: Haal de ribs nu uit de folie en leg ze weer terug voor 1 uurtje,
mob nog een keer met de saus.

Eventueel kun je de ribs na dit hele proces nog heel even direct grillen
om de mobsaus lekker te laten carameliseren.

Mijn conclusie:
Ik kwam niet verder dan 3-2, toen ik de ribs uit de folie wilde halen viel het vlees zo van het bot!!
Het ligt natuurlijk aan de dikte en de kwaliteit van de ribben.
In Amerika is alles "bigger and better" en daar is de 3-2-1 methode uitgevonden.
Ik kan me daarom voorstellen dat je bij de wat dikkere, grotere ribben wel het laatste uurtje nodig hebt om te garen.
Zo gaar zijn mijn ribs nog nooit geweest, voor mij waren dit de beste ribs ooit!
Meningen verschillen gelukkig, de één houd van ribs die zo van het bot vallen,
de ander houd van ribs met een "bite".

3 opmerkingen:

  1. Freeks, you have some great stuff here. I have been looking it over. I like you style. You guys are great!!!
    Don't ever stop BBQing.
    -Rueben-

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Well Rueben, I certainly will not stop this great hobby! You can be proud of yourself too, I checked out your blog and am jealous at your "famous uglier that thou pit". I want to make your brisket Island style, that looks great. I also like the structure of your blogsite, brought me on some ideas.
    Hey, when I just checked your site, I was the 10000th pageview, did I won something? LOL
    Greetings, Freek

    BeantwoordenVerwijderen
  3. LOLOLOL you guys are so funny!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!