woensdag 10 augustus 2011

Koken op hout: CedarWood Barbecue Plank

Door: Freek


Een tijdje geleden werd mij gevraagd om de CedarWood Barbecue Plank
eens uit te testen op de BBQ.
Dat leek mij wel wat, helaas door gebrek aan tijd en nog heel veel andere
BBQ ideeƫn die tussendoor kwamen was het er tot nu toe nog steeds niet van gekomen.
Maar... het is vakantie dus tijd genoeg om te bloggen en alles eens rustig
op mijn gemak uit te testen.


De CedarWood plankjes zijn gemaakt zoals de naam het al zegt van cedar hout.
Toen ik de verpakking opende en de geur van dit hout opsnoof kreeg ik even een flashback terug naar school, al kauwend op een bruynzeel potlood,
wie kent ze niet!
Persoonlijk vind ik hout een erg mooi materiaal omdat het een natuurproduct is, het ruikt lekker, heeft een warme uitstraling en de mogelijkheden zijn oneindig.
Dat geldt ook voor de keuken!

Een klein stukje geschiedenis over het gebruik van hout in de keuken:
Zover historisch bekend is waren de Arawak indianen de eersten die een barbeque bouwden van de takken van de “giant Bearded Fig Tree” (vijgenboom).
Dit hout staat erom bekend flexibel en vuurbestendig te zijn.
De Arawak indianen waren de eersten die hun vlees en vis ook marineerden en gebruik maakten van inheemse kruiden en groenten.

Terug nu naar de CedarWood Barbecue Plank, de bedoeling is dat je hierop je vlees, vis, gevogelte of groente legt en dan half indirect, half direct op de BBQ grilt.
Belangrijk is dat je deze plankjes eerst moet laten weken in water waardoor het niet meteen verbrand op de BBQ!

Ik heb het uitgeprobeerd met een Fattie en met wat gehaktballetjes en kebabs.

Hier wat foto's:





Mijn conclusie:
De smaak die je gerecht krijgt door het te bereiden op dit plankje valt moeilijk te beschrijven.
Je kunt het niet vergelijken met gewone rookhout snippers, de smaak van cedar hout is verfijnder en uniek.
Het is niet voor niets dat wereldwijde chef-koks werken met de CedarWood Barbecue Plank vanwege deze unieke, rijke en natuurlijke CedarWood smaak.

PS: je kunt deze plankjes maximaal 2 keer gebruiken, belangrijk is dat je bij het gebruik van deze plankjes goed blijft opletten en erbij blijft, gaat het te hard dan vat het geheel vlam en is het gerecht mislukt. Dit is mij helaas ook overkomen met de gehaktballetjes:




2 opmerkingen:

  1. Ha Freek, Wat leuk te lezen dat je zo enthousiast bent over de CedarWood BbqPlanken! Ik hoop voor je op nog een mooie zomer, zodat je veel kunt bbq-en...op hout natuurlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Emilie,

    Tja, die zomer laat op zich wachten helaas, maar daar trek ik me niets van aan hoor, de BBQ gaat gewoon aan!
    Ik vind werkelijk het Cedar hout een unieke smaak geven aan het gerecht, toch anders dan als je normaal rookhout gebruikt.
    Bedankt voor je reactie.

    Groet,
    Freek

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!