woensdag 3 augustus 2011

Beercan Chicken

Door: Freek


In de zomervakantie gingen we dit jaar naar de camping in Valkenburg.
Het stereotype van een camping is tegenwoordig dat iedereen blijkbaar afgestapt is van de traditionele houtskool BBQ en overgegaan is op de Skottelbraai.
Daar is op zich niets mis mee maar ik vond het toch erg apart dat werkelijk iedereen, bij elke tent, bij elke caravan, klokslag 18.00 uur buiten staat bij de Skottelbraai met 1 of 2 spatels in de hand en bezig is aardappels om te scheppen.

Daar moest verandering in komen!!
Onze buren Martijn en Ellen waren ook mee op vakantie en wij hadden ieder onze eigen Weber BBQ meegenomen. Het paste maar net in de auto allemaal maar het was de moeite waard!


We wilden ze daar op de camping eens iets laten zien dus we zijn daarom begonnen met een "Beercan Chicken" ofwel een "Bierblik Kip".
Geweldig om te zien hoe mensen hun hoofden omdraaiden als ze voorbij liepen, je hoorde ze denken... "Wat is dat nou??"
Voor de doorgewinterde BBQ liefhebber is een Beercan Chicken natuurlijk gesneden koek maar voor de doorsnee campinggast niet.

We hadden in ieder geval aanspraak en bekijks genoeg en hebben veel mensen enthousiast gemaakt om thuis zelf ook een Beercan Chicken te maken met hun eigen Weber.
(jawel, de Weber had men thuis gelaten en daarvoor in de plaats de Skottelbraai meegenomen, dat geloof je toch niet!?)

Ok, voor de enthousiastelingen onder ons hieronder het recept voor de Beercan Chicken:

je hebt nodig:

- 1 flinke hele kip van ongeveer 1,5 kilo
- 1 blikje bier (0,5 liter)
- Kipkruiden of een zelfgemaakte rub
- Olijfolie
- Optioneel: wat rookhout


Bereiding:
Richt de BBQ in volgens de indirecte methode, het beste is om aan één kant een hoopje kolen te leggen, zie de foto hierboven.
Smeer de kip in met wat olijfolie en strooi daarna de kipkruiden of de rub over de gehele kip. Wrijf ook wat kipkruiden of rub aan de binnenkant van de kip.

Drink het blikje bier voor de helft leeg en zet daarna de kip rechtop op het halfgevulde blikje.
Plaats het bierblik met daarop de kip nu naast het hoopje gloeiende kolen.
Strooi nu eventueel wat rookhout op de gloeiende kolen. Welke houtsoort je daarvoor het beste kunt gebruiken vind je hier.

Sluit de deksel en laat daarbij de bovenste luchtgaten altijd helemaal open staan.
Knijp de onderste luchtgaten ongeveer 2/3 dicht, 1/3 deel is dus nog open.
Nu is het rustig wachten tot het kippetje klaar is om gegeten te worden.
Het bierblik onder de kip zorgt ervoor dat de kip heerlijk mals en sappig blijft.

Na ongeveer 1,5 uur is de kip klaar en kan hij van het bierblik gehaald worden, pas hiermee op want het bierblik is erg heet!!

(als je goed kijkt zie je op de achtergrond een Skottelbraai staan ;-))

Je kunt nu trots zijn op jezelf want je hebt zojuist een echt Amerikaanse BBQ klassieker gemaakt!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie!