maandag 4 juli 2011

Nederlands Kampioenschap BBQ 2011

Door: Freek


Aan de horizon steken witte tenttoppen zich af tegen een strak blauwe hemel.
Zondag, 3 juli 2011, locatie: Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp,
vandaag is het dé dag van het NK BBQ!!!


Naarmate we dichterbij de tentenpartij komen zien we steeds meer rookwolken opstijgen met heerlijke geuren, we hebben honger...
Bij de ingang staat een mooie stoomlocomotief smoker, dit beloofd een fantastische dag te worden.


Ik ben hier vandaag samen met mijn buurmannen Pierre en Jeroen, allebei ook fanatieke BBQ-ers.



Naast de wedstrijd is er genoeg te zien op BBQ-gebied, de nieuwste snufjes en gadgets, de heerlijkste gerechten, kortom alles wat onze hartjes sneller laat kloppen.
Er is ook veel te proeven van al dat lekkers.



Alle grote BBQ-merken zijn vertegenwoordigd, Weber, Grill Dome, Big Green Egg enz.
Wat een mooi spul allemaal, de één is nog mooier en beter dan de ander
(en vooral ook duurder!).
Er is ook genoeg te koop, verschillende soorten rubs, sauzen, BBQ-Tools, enz.

En wie kwam ik nog tegen bij het NKBBQ?
Marc van der Wouw, ook één van de experts die te vinden is op www.barbecuemagazine.nl
Marc heeft zelf ook een erg mooie site, zeker een bezoekje waard: http://broadcastmarc-grilladventures.blogspot.com/


De wedstrijd:
Van de 19 aanmeldingen waren er uiteindelijk 13 deelnemende teams overgebleven.
Helaas dus een aantal afzeggingen maar dat mocht de pret niet drukken.

Het ene team bestaat uit professionele koks, het andere uit amateur koks en hobbyisten.

De deelnemende teams:
· Belgian bbq team Matthias (B)
· Guns & Smoke / The Dutch Smoker Boys
· Five Q (B)
· IDEAL BBQ GILDE
· Qlinaria (B)
· Barons Barbecue Team
· The Outdoorchefs
· Weberclub Aalsmeer
· Lowland Smokers
· Dutch BBQ Team
· Radio Veronica
· Lady Grillers
· Touch Catering (B)


De wedstrijd wordt beoordeeld door een professionele jury, er wordt beoordeeld op smaak, bereiding, presentatie en creativiteit.
Hoofdprijs: € 1.000,- , 2e prijs € 750,- en de 3e prijs € 250,-

De diverse wedstrijd onderdelen zijn:

· Kip: LABEL ROUGE heel
· Vis: makreel heel
· Varkensvlees: LIVAR Lage Ribstuk
· Rundvlees: SCOTCH BEEF Staartstuk
· Dessert: VERS PLATFORM NEDERLAND assortiment zomerfruit

Bij elk team staat een mooi gedekt tafeltje waar de jury kan gaan zitten en rustig kan proeven en beoordelen, it's a dirty job but someone has got to do it ;-)


Overal wordt druk gegrillt en heen en weer gelopen met allerlei verse ingrediënten, erg mooi om allemaal te bekijken.

Aan het eind van de dag worden de winnaars bekend gemaakt.
En de winaar is...... Lowland Smokers!!
Het Lowland smokers team is opgericht in 2010 en bestaat uit leden van het Nederlandstalige BBQforum.


Wat geweldig om te zien dat de hobbyisten het winnen van de professionele koks!
Na deze fantastische overwinning kan gerust gesteld worden dat de Lowland Smokers ook tot de pro's behoren.
Goed werk mannen (en vrouw), van harte gefeliciteerd met deze geweldige overwinning!


Het was een geweldige dag en het kampioenschap is druk bezocht.
Erg mooi om te zien dat het echte BBQ-en steeds meer voet aan de grond krijgt in Nederland!!
Volgend jaar ben ik in ieder geval zeker weer van de partij, misschien met een eigen team van barbecuemagazine.nl ???
Wie zal het zeggen!


1 opmerking:

  1. Het was een leuke middag. Heerlijk weer ook. Ik geloof dat ik het virus nu ook wel heb opgelopen.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!