zaterdag 28 mei 2011

World Smoke Day: Pulled Pork

Door: Freek


Vanochtend ben ik vroeg opgestaan en heb om 08.00 uur mijn BBQ smoker
al aangezet, jawel!!

Vandaag, 28.05.11, is het "World Smoke Day!"


Het idee voor World Smoke Day is bedacht door Joel Kiess,
lid van "The Virtual Weber Bulletin Board".
Sinds 2005 wordt er elk jaar een World Smoke Day georganiseerd.
Elke trotse bezitter van een Smoker en BBQ fanaat kan op deze dag gewoon vanuit zijn eigen tuin meedoen aan dit wereldwijde evenement.
Foto's, recepten en beschrijvingen van deze dag kun je vervolgens plaatsen op het Bulletin Board.
Ook zijn er via het Bulletin Board T-shirts, stickers, mokken enz. te koop.

Mijn trots:





En wat is er op zo'n dag nou mooier dan Pulled Pork maken!??
Pulled Pork is zeer populair in Amerika en is daar een echte barbeque klassieker!

Pulled Pork wordt gemaakt van een procureur (varkensnek) van
+/- 1,5 kilo of groter.
Ik wilde dit al heel lang maken maar is er eigenlijk nog nooit van gekomen (aangezien de lange bereidingstijd), dat komt nog wel een keer...

Deze zaterdag stond al lang in mijn agenda als "World Smoke Day!!!!",
dus dit was mijn kans!

Hopende op het beste resultaat heb ik een procureur besteld bij de beste slagerij van Oss, slagerij Arie Zeegers (een begrip in Oss!)


Allereerst wordt de procureur ingesmeerd met wat All Purpose BBQ Rub en wordt vervolgens gegaard bij een temperatuur tussen de 200 en de 250 graden Fahrenheit en ligt gemiddeld tussen de 9 à 14 uur op de BBQ.

Als de procureur een interne temperatuur heeft bereikt van 190 graden Fahrenheit (88 Celsius) dan is hij pas klaar!

De temperatuurstijging loopt echter niet geleidelijk omhoog, in het begin loopt de temperatuur gestaag omhoog, maar dan blijft hij hangen ergens tussen de 160-170 F (71-76 C). Dit wordt “the Zone” of het plateau genoemd, dit is waar de magie gebeurd, langzaam maar zeker wordt het bindweefsel hier omgezet naar gelatine en verandert de structuur van het vlees van taai naar zacht. Dit duurt een paar uur! Als alles is omgezet loopt de interne temperatuur weer langzaam op.

Als het dan eindelijk de juiste temperatuur heeft bereikt haal je de procureur van de BBQ, pakt hem vervolgens in aluminiumfolie in en laat het een half uurtje rusten.

Vervolgens "trek" je het vlees uit elkaar en eet je het op een broodje samen met wat saus.
Ik heb 2 sauzen erbij gemaakt, de Mustard Sauce en de Jack Daniel's Rib Glaze. (leek mij ook wel lekker bij Pulled Pork...)

Het eindresultaat was fantastisch!!!




3 opmerkingen:

  1. Na jouw mail meteen je site bekeken.
    ziet er fantastisch uit!
    bedankt voor de reclame die je voor ons maakt.
    Ik had nog nooit van dit recept gehoord, ik ga het binnenkort maken en laat je weten hoe het was.

    Groet,
    Dennis Zeegers

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, goed bezig buurman, ik ruik hem al! .....

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!