zaterdag 14 mei 2011

Indonesian Beef Skewers (Indonesische Saté)

Door: Freek


Vorige week hebben we gebarbecued bij onze vrienden Jeroen en Esther. Jeroen is (gedeeltelijk) van indonesische afkomst en heeft indonesische saté gemaakt naar het recept van zijn oma.

Nu ben ik van mening dat je recepten van oma moet koesteren, als het recept al zo oud is dan moet het vast goed zijn!
Ik heb hem het recept bewust niet gevraagd want ik vind dat je zoiets geheim moet houden om het speciaal te maken en te houden :-)

Gelukkig vond ik in één van mijn bbq-boeken een recept wat bijna hetzelfde is.
Ik ben er nu achter dat saté nooit meer hetzelfde smaakt als je eenmaal deze hebt geprobeerd!

Ingrediënten:
- 750gr varkensfilet
- 1 fijngesneden of geperst teentje knoflook
- 2 eetlepel soya saus
- 1 eetlepel wokolie
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel koriander
- lange satéstokjes

Bereiding:
Snijd de varkensfilet in blokjes.
Voeg hier vervolgens aan toe de fijngesneden knoflook, soyasaus, wokolie, komijn en koriander.
Meng goed door elkaar en laat vervolgens een uurtje of 2 in de koelkast staan zodat de marinade goed in het vlees trekt.
Daarna rijg je de blokjes aan de satéstokjes.
Gril de satéstokjes +/- 10 minuten direct boven de hete kolen.
3 minuten voor het einde even wat van de basting sauce over de stokjes smeren!

Basting sauce:
- 3 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels soya saus
- 1/4 theelepel komijn
- 1/4 theelepel koriander

Bereiding Basting sauce:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Satésaus:
- 1 cup water
- 2/3 cup pindakaas
- 2 teentjes fijngesneden of geperste knoflook
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1,5 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel soyasaus
- optioneel: 1/4 theelepel chilipoeder

Bereiding satésaus:
Verwarm de pindakaas samen met het water en de knoflook in een pannetje tot het vloeibaar is.
Haal van het vuur en voeg dan de bruine suiker, het citroensap, soyasaus en eventueel wat chilipoeder toe.


En hoe waren de Beef Skewers....... Lekker, lekker, lekker !!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie!