maandag 25 april 2011

Whisky glazed smoked ham

Door: Freek



Naast bbqen mag ik ook graag af en toe een lekkere whisky drinken :-)
Toen ik het recept van de Whisky glazed smoked ham tegen kwam was ik natuurlijk meteen enthousiast!
Dus ik aan de slag...

Deze whisky had ik nog in huis dus die heb ik maar gebruikt, deze whisky is vernoemd naar de snelst varende clipper genaamd "Cutty Sark" (in 1923).


Ingrediƫnten:
- 1 flinke beenham (of 2 wat kleinere)
- beetje rub, zie link
- 1/4 cup whisky
- 1/4 cup stroop
- 2 eetlepels jam (ik heb bosbessenjam gebruikt, abrikozenjam is ook goed)
- 2 eetlepels soyasaus
- 2 eetlepels bruine suiker
- klein handje appelhout

Bereiding mop-saus:
Doe de whisky, stroop, jam, soyasaus en de bruine suiker in een steelpannetje en verwarm totdat het begint te pruttelen.
Blijf nu roeren net zolang totdat de bruine suiker is opgelost.
Haal nu van het vuur en zet apart.

Bereiding ham:
Strooi eerst een beetje rub over de ham, ik heb gekozen voor de hot and sweet rub, zie link.

Leg de ham in een aluminium bakje en plaats indirect op de bbq, boven een bak met water.

Strooi een klein handje appelhout over de hete kolen zodat het smoken kan beginnen :-)

Na +/- een uurtje begin je met het moppen van de saus.
Mop nu elk half uur wat saus over de ham totdat de ham een interne temperatuur van 70 graden Celsius (160 graden Fahrenheit) heeft bereikt, gebruik hiervoor een vleesthermometer.


Is de gewenste temperatuur bereikt, dan kun je de ham van de bbq halen, laat nog even een kwartiertje rusten en dan aanvallen maar!!!!!

1 opmerking:

  1. Het ziet er weer geweldig uit Freek.
    Lekker hoor met dit geweldige weer...
    Eet ze en Proosst

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!