maandag 4 april 2011

Duitse Apfelkuchen (Appelkoek)

Door: Freek


In Duitsland vind je de heerlijkste "Kuchen" (iets tussen koek en taart in).
Waar je ook komt in Duitsland, als je ergens koffie gaat drinken dan hoort daar een "Kuchen" bij :-)

Wij gingen vroeger vaak op visite bij kennissen in Duitsland, niet zo gek ver van ons vandaan.
Het waren 2 oude oma's (zussen van elkaar), inmiddels zijn ze al lang gestorven maar ik kan het me nog heel goed herinneren. Ik was toen ongeveer 10 jaar oud.

In hun tuin (lees: grondgebied) stonden alle soorten fruitbomen en struiken.
Zo hadden ze hun eigen pruimen, kersen, appels, peren, kruisbessen, rabarber en vast nog heel veel meer. Kortom de heerlijkste ingrediënten om de lekkerste dingen van te bakken.

Het meeste is mij bijgebleven dat ik elke keer als wij daar kwamen echt helemaal volgestopt werd met eigen baksels en ik vaak misselijk weer naar huis ging.
(met natuurlijk nog meer Kuchen mee voor thuis en hele tassen vol met fruit)

Als klein eerbetoon wilde ik graag zelf eens een Kuchen maken en zo is mijn Apfelkuchen geboren.


Ingrediënten:
- taartvorm +/- 26cm doorsnee
- 500gr appels (elstar)
- 125gr zachte margarine of boter
- 125gr suiker
- 1 pakje vanille suiker
- 1 mespunt zout
- klein scheutje citroensap
- 3 eieren
- 200gr bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels melk
- nog eens extra 25gr gesmolten boter
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 1 eetlepel water


Bereiding:
De taartvorm invetten met wat boter.
Verwarm de oven (hetelucht) voor op 180 graden Celsius.

Schil de appels en deel elke appel in 4 partjes.
Snijd elk partje meermaals over de lengte in.

Vermeng de 125gr zachte boter met de suiker, de vanille suiker, het zout en het citroensap tot een massa.

Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix het geheel goed door.
Voeg de bloem, het bakpoeder en de 2 eetlepels melk toe en mix het geheel nogmaals heel goed door. (hoe beter gemengd, des te luchtiger wordt de Kuchen)

Stort nu het hierboven gemaakte deegmix in de taartvorm en strijk glad met een spatel.
Verdeel de ingesneden partjes appels over de deegmix en druk iets in het deeg.

Laat 25gr boter smelten in een pannetje en bestrijk hiermee de partjes appel.


Nu is je Kuchen klaar om gebakken te worden.
Baktijd: 45 minuten op 180 graden Celsius.

Net voordat de baktijd voorbij is warm je de abrikozenjam samen met 1 eetlepel water op in een pannetje zodat het geheel vloeibaar wordt.

Na 45 minuten haal je de Kuchen uit de oven en bestrijk je de hele Kuchen met de warm geworden abrikozenjam.

Nog heel eventjes geduld totdat het wat afgekoeld is en dan smullen maar!!
"Lasst es euch gut schmecken!!"

TIP: in plaats van appels kun je natuurlijk ook abrikozen gebruiken of kersen of kruisbessen, pruimen, enz. enz.
Het deegmix is hierbij een basis voor van alles en nog wat, leef je uit!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie!