maandag 21 maart 2011

Roken op de BBQ: Low & Slow Chicken Wings

Door: Freek


Roken op de BBQ: Low & Slow Chicken Wings

Zoals misschien veel van jullie al weten ben ik een echte bbq-fan! De smaak van gerookt vlees vind ik het aller lekkerst. Ik heb al vaak mijn vlees gerookt maar vaak bleek er teveel rooksmaak aan te zitten, soms ook te weinig. Ook gebeurde het vaak dat mijn vlees te droog werd door het roken. (teveel hout gebruikt, te lang gerookt??)

Ik wilde nog beter begrijpen hou nou precies mijn Weber grill werkt en hoe je nou precies moet roken. Op youtube staat natuurlijk ontzettend veel daarover alleen als je een paar filmpjes bekeken hebt zie je door de bomen het bos niet meer, iedereen heeft zo zijn eigen methodes voor het roken op de bbq. (Uiteindelijk heeft dat natuurlijk ook zijn charme maar dat leert de ervaring :-)

Na wat research op internet te hebben gedaan kwam ik het boek tegen van Gary Wiviott "Low & Slow" waarin de basis principes van het roken op de bbq staan uitgelegd. In dit boek staan een aantal lessen die je precies leren hoe verschillende soorten vlees gerookt kunnen worden op verschillende type bbq's.
Ik was meteen enthousiast en heb dus les 1 geprobeerd, als je de aanwijzingen precies volgt kan het niet mislukken!

Wat heb je nodig:
- Chicken Wings, drumsticks, kipfilet of wat dan ook...
- Olijfolie
- Kipkruiden of een zelfgemaakte rub
- klein handje rookhout (ik heb Hickory houtsnippers gebruikt)


Bereiding
6 tot 8 uur voordat je wilt gaan eten:
Wrijf je de kip in met olijfolie, daarna stop je de kip in een plastic zak en strooi daar de kipkruiden overheen. Maak de zak dicht en schudt nu goed zodat alle kruiden zich goed over de gehele kip mengen. Bewaar het geheel in de koelast. (doordat het gekoeld wordt en ingesloten zit in de zak veranderd de rub nu in een marinade :-)


2 uur voor het eten:
Maak de bbq gereed voor indirect grillen en steek de kolen aan.
Plaats de waterpan/schaal in de bbq en vul die met +/- 1 liter water (of bier of wijn :-)1,5 uur voor het eten:
De bbq is nu klaar voor indirect gebruik > "the fire is ready!"
Strooi wat rookhout over de hete kolen (let op: hout van tevoren niet nat maken!! Dit heeft geen enkele zin, brengt alleen maar de temperatuur in je bbq naar beneden!! Dus hout nat maken is NOT DONE!!)

Smeer je grillrooster in met wat olijfolie en plaats de kip erop.

Daarna plaats je het rooster met de kip op de bbq op de indirecte methode. (kip boven de waterpan en niet direct boven de kolen)
Plaats nu de deksel op je bbq. Zorg ervoor dat de ventilatiegaten in de deksel altijd helemaal open staan! Draai de ventilatiegaten aan de onderkant 1/3 dicht.

Laat vanaf nu de kippetjes 1 uur lang roken. Tussendoor de deksel optillen om even te kijken is verboden! "PEEKING IS CHEATING" Vertrouw op je BBQ, hij doet al het werk voor je en het kan absoluut niet misgaan! Tussendoor even de lekkere lucht opsnuiven mag natuurlijk altijd, zijn er al jaloerse blikken van de buren?? ;-)

Na een uur mag je de deksel eraf halen en een vreugde dansje om je bbq heen maken (wel oppassen, het is nog steeds erg heet)
Je kippetjes zijn perfect !!!Eet smakelijk en rook ze :-)

Freek Haan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!