zondag 13 maart 2011

MOINK Balls

Door: Freek


Dit weekend is het prachtig weer, zonnetje schijnt, vogeltjes fluiten...
Kortom, het bbq seizoen komt er weer aan!

Om het nieuwe seizoen in te luiden heb ik MOINK Balls gemaakt.



Wat zijn MOINK Balls !?!?

Het woord "MOINK" is afgeleid van Moo+Oink=MOINK.
Oftewel een combinatie van rundvlees en varkensvlees.


De MOINK Ball is bedacht door Larry Gaian, oprichter van de The BBQ Grail (http://thebbqgrail.com/) en is sindsdien de hele wereld over gegaan.

In 2009 is de eerste World Moink Ball Day georganiseerd.
Het idee erachter is dat op deze dag mensen van over de hele wereld Moink Balls maken.
Van je zelfgemaakte MOINK Balls maak je vervolgens een foto en deze mail je naar Larry, je krijgt dan het certificaat met "Certified MOINK Baller".

Op 5 juni 2010 is de Nederlandse MOINK Ball dag georganiseerd door leden van het nederlandse bbq-forum.
Dit jaar vind de MOINK Ball dag plaats op zaterdag 4 juni.
Je hoeft om hieraan deel te nemen nergens naar toe, dit kan gewoon vanuit je eigen tuin.

Kijk eens op het nederlandse bbq-forum en meld je aan!
www.bbqforum.nl
Dit is de hangplek voor alle barbecue-liefhebbers uit Nederland en Belgiƫ.
Je vind hier recepten, tips, ideeen en vooral veel mede bbq-ers aan wie je alles kunt vragen over de bbq!


Tot zover het stukje geschiedenis, nu over tot het echte werk:

Voor MOINK Balls heb je 5 belangrijke ingrediƫnten nodig:

- Gehaktballen
- Bacon (onbijtspek in lange repen)
- Rub
- BBQ Saus
- Rookhout


Het maakt niet uit of je je gehaktballen zelf maakt of kant en klaar koopt.
Hetzelfde geldt voor de rub en de BBQ Saus!
Alles is mogelijk :-)


Stap 1:
Bestrooi de gehaktballen met wat rub



Stap 2:
Wikkel het ontbijtspek om de gehaktbal en maak vast met een cocktail prikker of zoals ik gedaan heb om een kebab-prikker.

Stap 3:
Leg je MOINK Balls op de bbq volgens de indirecte methode (temp tussen de 200 en de 250F, niet te heet dus), strooi wat rookhout over de kolen (hickory of appelhout) en laat ongeveer een uurtje smoken.




Stap 4:
Na een uurtje smoken bestrijk je de Balls met wat bbq-saus en laat nog een half uurtje doorgaren zodat de saus lekker caramelliseert.

Denk eraan dat je de deksel van je BBQ altijd gesloten laat, tussentijds even spieken hoeft niet, als je je aan bovenstaande regels houdt lukt het zeker!



En klaar zijn je ballen :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie!