donderdag 10 februari 2011

Een stukje barbeque-historie:

Door: Freek


Het is niet iets van de laatste tijd, het is geen modegril, de oorsprong van barbeque gaat heel ver terug in de tijd.

Ongeveer 1,8 miljoen jaar geleden ontdekte de mens hoe hij vuur moest maken en met dat vuur leerde men om eten te bereiden.
Wellicht komt daar de drijfkracht van de fanatieke bbq-ers onder ons vandaan, het oergevoel van jagen, vuur maken en eten bereiden.




Het woord “Barbeque” is afgeleid van het spaanse woord "Barbacoa".

“Barbacoa de cabeze” is een slow-cook specialiteit (gebraden koeienhoofd)
van de indianen die het zuidwesten van Amerika en delen van de Caribean bewoonden tijdens de spaanse inquisitie (1478 – 1834).

Het zuidwesten van Amerika (Texas) behoorde in die tijd nog tot het noorden van Mexico, Barbacoa is op den duur overgenomen door de amerikaans-zuidwesterse keuken.
Het woord “Barbacoa” is daarna verbasterd in “Barbeque”.

Zover historisch bekend is waren de Arawak indianen de eersten die een barbeque bouwden van de takken van de “giant Bearded Fig Tree” (vijgenboom).
Dit hout staat erom bekend flexibel en vuurbestendig te zijn.
De Arawak indianen waren de eersten die hun vlees en vis ook marineerden en gebruik maakten van inheemse kruiden en groenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie!