woensdag 12 januari 2011

Oudhollandse Appeltaart

Door: Freek


Ik heb al heel wat appeltaarten gebakken maar onderstaand recept is echt de meest lekkere appeltaart die ik ooit gegeten heb!


Bereidingstijd: ca. 45 minuten minuten
Baktijd: ca. 60-75 minuten


Ingrediƫnten:
* 1 pak Koopmans appeltaartmix
* 150gr boter
* 1 ei
* 2 dl melk
* 2 eetlepels custardpoeder
* 2 zakjes vanillesuiker
* 2 eidooiers
* 100gr rozijnen
* 1 eetlepel rum
* 750gr zachtzure appels
* 1 eetlepel citroensap
* 1 theelepel citroenrasp
* 50gr suiker
* 1/2 eetlepel kaneel
* 3 eetlepels abrikozenjam
* spingvorm diameter van 24cm


Bereiding:
Vet de springvorm in. Roer de boter zacht en voeg de appeltaartmix en 2/3 van het losgeklopt ei toe. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Week de rozijnen in de rum. Verwarm de oven voor op hete lucht 170 graden Celsius, conventioneel op 180 graden Celsius.

Meng de custardpoeder, vanillesuiker en eidooiers met 2 eetlepels melk.
Breng de rest van de melk aan de kook en bind deze met het custardmengsel tot vladikte. Laat de custardvla afkoelen.
Roer de vla af en toe goed door.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Besprenkel de appel met citroensap. Meng citroenrasp, kaneel, rozijnen en suiker erdoor. Rol 3/4 van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca. 1/2 cm dik en bekleed de bodem en 3 cm van de rand van de springvorm ermee. Strijk de afgekoelde custardvla over de bodem.

Verdeel de appel-rozijnenvulling erover.

Rol de rest van het deeg uit en snijd er lange repen van.
Verdeel de repen kruislings over de vulling, druk ze stevig vast en bestrijk ze met de rest van de eidooier. Bak de appeltaart iets onder het midden van de oven in ca. 1 - 1,25 uur gaar en goudbruin. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de taart ermee als deze uit de oven komt.


Eet smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie!